Aaf Beers-Schilder heeft een neus voor behoeftigheid
Stichting Werkend Missieteam
Op donderdag 24 september werden de sleutels van het nieuwe clubgebouw officieel overhandigd aan de Amsterdamsche Football Club. Voorzitter Ad Westerhof geeft het opgeleverde onderkomen van de 125 jaar oude voetbalclub het predicaat State of the Art. Projectmanager van de gemeente, Anne-Greet de Vries, is het daar hartgrondig mee eens: “Hier op de Zuidas hebben we er een heel mooi gebouw bijgekregen. HSB heeft bewezen heel goed te kunnen leveren binnen de gestelde kaders.”
Prestigieus project
Wie denkt dat de realisatie van het duurzame AFC onderkomen een een-tweetje is geweest, vergist zich. Ad Westerhof is er al heel lang mee bezig: “De ontwikkeling begon met de verkoop van het oude clubhuis aan de gemeente Amsterdam. Uiteindelijk is de gemeente bouwheer van het nieuwe clubhuis geworden met AFC in de rol van ontwikkelaar. De echte voortgang hebben we gemaakt sinds 2015 toen Anne-Greet als projectmanager en bewaker van het gemeentelijke budget aanschoof.” Anne-Greet de Vries had de nodige ervaring opgedaan met de realisatie van het clubhuis van voetbalvereniging Swift: “Vaak start ik zodra de basis afspraken zijn gemaakt over een project. In het geval van AFC lag dat anders, want het project bevond zich nog in de beginfase. De vertraging in het voortraject zat vooral in de planvorming, stijgende prijzen en de aanbesteding en selectie van de bouwer. HSB wilde dit prestigieuze project graag doen en had bewezen ervaring in het samenwerken met gemeenten. Na selectie hebben zij dat ook echt waargemaakt.”
Toekomstbestendig
Het ontwerp van het duurzame AFC clubhuis is van Paul de Ruiter Architects en De Groot Vroomshoop verzorgde in opdracht van HSB de engineering, productie en montage van de houtconstructie. Zonnepanelen, aansluiting op stadsverwarming en de gelijmde houten dakconstructie maken dit gebouw op sportpark Goed Genoeg energiezuinig en toekomstbestendig. Casco, wanden en vloerelementen zijn deels opgetrokken uit Cross Laminated Timber. “Het is écht het clubhuis voor onze kinderen en kleinkinderen. Ook dat maakt het gebouw circulair!”, zegt Ad Westerhof. “Het fijne aan HSB begint met een goede bereikbaarheid en het werken in een vaste ploeg. Men begrijpt elkaar, werkt praktisch en denkt in oplossingen. Bovendien hielden zij goed contact met Anne-Greet als gemeentelijke projectmanager. Beneden, waar onder meer de kleedruimten en douches te vinden zijn, ziet het er allemaal top uit. Boven, waar de bar en de keuken zich bevinden, hebben we het interieur volledig zelf gerealiseerd; van de industriële vloer tot de verlichting en audio aan het plafond.”
Anne-Greet de Vries weet hoe complex samenwerkingen tussen gemeenten, ontwikkelaar en bouwer kunnen zijn: “Natuurlijk waren we het niet altijd met elkaar eens, maar HSB heeft geleverd wat er is beloofd. Wij hebben op een goede manier met elkaar samengewerkt. Velden, tribunes, scorebord en clubhuis, het is een heel mooi geheel geworden.” Ad Westerhof knikt instemmend en glundert: “Ik ken veel clubhuizen uit het hogere segment, maar dit is de mooiste. Hiermee geven wij antwoord op de vraag hoe AFC het toch iedere keer flikt, nota bene op de duurste grond van Nederland. Hoe komen ze aan zo’n clubhuis, hoe worden ze kampioen? Of ik een tipje van de sluier op wil lichten? Alles draait om mensen, fantasie én het hebben van een goed plan.”